Pages

Tuesday, June 9, 2020

Gnostilaiset evankeliumit - Gnostic gospels


Kevyttä kesälukemista! Jos olet vähänkään kiinnostunut teologiasta, historiasta ja henkisestä kasvusta, niin suosittelen kehuttua Elaine Pagelsin tutkimusta, jossa käydään läpi kirkkoinstituution synty, kristittyjen järkyttävä vaino ja kidutus, gnostilaisuuden julistaminen harhaopiksi ja "oikeaoppisten" tekstien valinta Raamattuun. Aivan kuin sukeltaisi elävään historiaan, ajanlaskun alkuun, kun kirjassa siteerataan sen ajan kirkkoisien mielipiteitä.

Oikeaoppisten tekstien valinta on perustunut lähinnä kirkkoinstituution, katolisten piispojen ja paavin, vallan vahvistamiseen. Gnostilaiset tekstit antavan yksilölle voiman, suoran yhteyden Jumalaan, eikä gnostilaisuudessa ole hierarkiaa, vaan kaikki yksilöt ovat tasavertaisia.

Mielenkiintoisinta on kuitenkin opetus Äiti-Isä-Jumalasta, joka on voima ja energia alemman Jumalan ja muiden "taivaallisten hallitsijoiden" yläpuolella. Ihmisellä on sisimmässään suora yhteys tähän korkeimpaan Jumalaan, Ykseyteen, jos vain haluaa ja kykenee nostamaan värähtelytasoaan ja avaamaan kolmannen silmänsä.




Light summer reading! Gnostic gospels by Elaine Pagels reveals a whole new story about the beginning of Catholic church as an institution and the selection of biblical texts. The gospels themselves reveal the truth about God, us and oneness. There is a higher God above the God that most people worship and we have a connection with that Higher Energy.


No comments: