Ruokavalio vaikuttaa kaikkeen, sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin, ja minun on pakko muuttaa ruokavaliotani, jotta suolistotulehdus parantuisi. Minullakaan ei ennen sairastumista ollut minkäänlaisia vatsaoireita, joten vakava sairaus voi yllättää kenet tahansa. Kymmenen vuotta sitten sain aivokasvaimen, vaikka olin aina elänyt terveesti. Itse kärsin ennen suolistotulehdusta ainoastaan pitkittyneistä infektioista ja väsymyksestä eli immuunipuolustukseni oli selkeästi heikentynyt. Ainoa ruokavalioon liittyvä ongelma, minkä keksin, on liian runsas hiilihydraattien ja sokerien syönti.
Luomukasviksia
Valitettavasti lääkärit eivät tiedä syytä eivätkä parannuskeinoa sairauteen, mutta se on yleinen elintasosairaus, joten on aivan selvää, että ruokavalio vaikuttaa siihen. Olenkin viime viikkoina perehtynyt uudestaan ravitsemukseen ja yrittänyt kehitellä itselleni sopivaa ruokavaliota. Yksi vaihtoehto on SCD-dieetti, mutta se on hyvin rajoittava ja hankala toteuttaa. SCD-dieetti muistuttaa kuitenkin vähähiilihydraattista ruokavaliota (VHH) sillä erotuksella, että myös monet maitotuotteet ovat SCD:ssä kiellettyjä. Molemmat muistuttavat myös kivikautista ruokavaliota, johon ihmisen elimistö on pitkän ajan kuluessa sopeutunut sekä pH-dieettiä, jossa pyritään vähentämään elimistön happamoitumista. Olen aikaisemmin syönyt myös elävää ravintoa ja suosittelen yhdistämään sitäkin mahdollisimman paljon vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Pitemmittä puheitta kerään tähän ohjeita niille, jotka haluavat noudattaa terveellisempää ruokavaliota, pudottaa painoa ja samalla ehkäistä mahdollisten vakavien sairauksien syntymistä. Moni ihminen ei ajattele sitä, että suolisto vaikuttaa ravinnon imeytymisen lisäksi immuunipuolustukseen ja hermostoon. Suolistossa muhii monen sairauden alku, mutta sitä hoitamalla on myös mahdollista parantua.
Voita
Lisää tietoa löytyy myös seuraavista kirjoista:
Sven-Olof Jakobsson: Kunnon salat
Heljä Suuronen-Geib: Kivikautinen ruokavalio
Heljä Suuronen-Geib: Kivikautinen keittokirja
Robert O. Young: pH-tasapaino avuksi painonhallintaan
Robert O. Young: pH-tasapaino diabeetikoille
Elsa Ervamaa: Elävä ravinto
Paula Heinonen: Hiivaongelmat - suoliston merkitys terveydelle
Paula Heinonen: Satumaista voimaa arkeen
Paula Heinonen: Vihdoinkin hyvä olo
Ja Antti Heikkilän nettisivuilta.
- jätä pois sokeri, vähennä hiilihydraatteja, syö vain täysjyväviljaa
- kokeile, oletko herkkä gluteenille (ruis,vehnä, ohra, kaura) ja käytä esim. täysjyväriisiä, hirssiä ja tattaria
- allergisoiva aine pitäisi poistaa ruokavaliosta kokonaan 3 kuukaudeksi ja vasta sitten kokeilla varovasti uudestaan (yleensä allerginen reaktio näkyy lämmönnousuna ja pulssin tihentymisenä - vatsavaivat voivat alkaa vasta myöhemmin)
- kokeile, oletko allerginen maidolle (gluteeni-allergia voi herkistää myös maidolle) eli jätä pois kaikki maitotuotteet
- vähennä maitotuotteita, koska aikuinen ihminen ei tarvitse lehmänmaitoa (kalkkia saa kalanrasvasta, siemenistä, pähkinöistä, pavuista, vihreistä lehtivihanneksista, hedelmistä ja esim. ruusunmarjoista)
- käytä maitotuotteista vain hapatettuja eli esim. luomujugurttia
- suosi luomua ja käsittelemätöntä - vältä liiallista hedelmien syöntiä, raakoina poimituissa hedelmissä ei edes ole tarpeeksi vitamiineja
- korvaa kevytlevitteet voilla ja kylmäpuristetuilla öljyillä (teolliset transrasvat ovat haitallisia, hiilihydraatit lihottavat enemmän kuin luonnolliset rasvat)
- voit tehdä levitettä sekoittamalla 100g voita, 1 dl kylmäpuristettua öjyä ja 1/2 dl vettä (säilyy viikon)
- suosi oliivi- ja rapsiöljyä (omega-3) auringonkukka- ja rypsiöljyn (omega-6) sijasta
- juo runsaasti vettä (hanki vedensuodatin tai -puhdistin)
- syö paljon tuoretta, höyrytä tai keitä, paista kevyesti (jos suolisto ei kestä raakaravintoa, höyrytä)
- älä syö soijaa (vastoin yleistä käsitystä soijalla on monia haitallisia vaikutuksia ja soijatuotteita on rajusti käsitelty) (kasvissyöjien kannattaa siis vähentää soijankäyttöä, vaikka sitä terveystuotteena markkinoidaankin)
- syö papuja niukasti, koska aiheuttavat vatsavaivoja
- syö hedelmiä kohtuudella, vältä banaania (tärkkelystä, kemikaaleja) ja kuivattuja hedelmiä
- syö pähkinöitä ja siemeniä runsaasti, mutta pureskele hyvin tai liota (tai tee siemenpullia sekoittamalla siemeniä, misotahnaa ja yrttejä tehosekoittimessa ja pyörittämällä pullia)
- syö rasvaista kalaa, mutta vältä tehoviljeltyä (kirjolohta ja norjalaista "merilohta") ja Itämeren kalaa
- jos syöt lihaa, valitse luomua (muista, että kanat, kalkkunat ja siat kärsivät usein viimeistään kuljetus- ja teurastusvaiheessa, lehmiä kohdellaan paremmin - sikoja on mm. keitetty elävältä ja kalkkunoita sullotaan ahtaisiin häkkeihin pitkien kuljetusten ajaksi)
Kalaa ja kasviksia
- syö luomumunia
- syö runsaasti luomuvihanneksia, juureksia ja marjoja (kalan tai lihan seuraksi riittävät vihannekset)
- vähennä mausteita, varsinkin valmiita maustesekoituksia
- älä käytä tavallista ruokasuolaa, vaan punertavaa kristallisuolaa (puhdistettu valkoinen ruokasuola on haitallista elimistölle, mutta raakasuola sisältää runsaasti tärkeitä mineraaleja)
- älä stressaa
- keskity syomiseen ja pureskeluun lehden luvun tai tv:n katsomisen sijasta, älä syö kiireessä
- syö vähemmän ja ravintoarvoltaan parempaa ruokaa
- vitamiinipillerit voi korvata esim. Chlorella-leväjauheella (lisäravinteita tarvitaan, koska maaperä on köyhtynyt tehoviljelyn seurauksena)
- luomu aloe vera -juoma hoitaa suolistoa (kaikille ei sovi)
- maitohappobakteerit auttavat terveen bakteerikannan palautumista
- sosekeitot, kasvismehut ja rauhoittavat yrttiteet ovat hyväksi kovia kokeneelle suolistolle
- sanomattakin on selvää, että alkoholi, kahvi, tumma tee, karkit, suklaa, sipsit, roskaruoka, E-koodeilla ja lisäaineilla kyllästetyt einekset, pullat, vanukkaat ja jäätelö pitää jättää pois (niitä ei edes tee mieli, kunhan ruokavalio on puhdistunut)
- myös kevyttuotteet on jätettävä pois
- liiku ja lepää
Siemeniä
Terveellinen syöminen on nykyään hankalaa, koska ympäristömme on myrkyttynyt ja köyhtynyt ja maataloudessa käytetään edelleen runsaasti kemikaaleja ja antibiootteja. Ihan käy kateeksi pupuja, jotka saavat metsässä rouskuttaa tuoretta, käsittelemätöntä ruohoa. Meidänkin salaateissamme on liikaa nitraattia. Mutta luomusalaatissa on huomattavasti vähemmän nitraattia kuin tehoviljellyssä.
Älä usko kaikkea, mitä markkinoijat tai ravitsemusasiantuntijat suosittelevat. Luomua kannattaa suosia jo senkin takia, ettei paholaisen yhtiö Monsanto pääse geenimuunnelluilla tuotteillaan ja täsmäkemikaaleillaan hallitsemaan koko maailman ruoantuotantoa. Monsanton kaltaiset yritykset eivät välitä mistään muusta kuin rahasta ja ihmisten orjuuttamisesta. Amerikkalaiset joutuvat jo popsimaan geenimuunneltua ruokaa mitään tietämättä, koska siellä rahan valta on voittanut terveen järjen.
Tässä ei ole kyseessä ainoastaan sinun hyvinvointisi, vaan koko maapallon tulevaisuus. Joten vaikuta valinnoillasi ja vaadi puhdasta, luonnonmukaista ruokaa.
Kristallisuolaa
I've been studying nutrition lately because of my intestinal infection, trying to find a suitable diet for myself. It seems that low carb organic diet is the best choice for everyone. I've gathered some instructions here for all those who want to remain in good health, feel energetic and avoid future illnesses. Carbs are actually the cause of many illnesses, not natural fat like we've been told. Cereals have been used for such a short period of time that we haven't properly adapted to them yet.
- don't use sugar, cut down carbohydrates like bread and pasta (use only wholegrain cereals)
- try if you feel better using gluten-free cereals
- cut down dairy products as grown ups don't need cow milk (you can get calcium form fish, seeds, nuts, beans, lettuce and fruits)
- use only sour milk products like yoghurt
- try to choose as much organic products as possible
- avoid ready-made food and additives
- replace margarines with butter and virgin oil (margarines are harmful, natural butter is not and it does not make you fat - carbs do)
- see above a recipe for home-made buttermix (carrot fish soup)
- drink plenty of water
- eat your veggies fresh, steam or boil them, fry only lightly
- don't use too much soy products (they're not as healthy and natural as told)
- don't use too much beans if they cause you stomach ache
- don't eat too much fruits as they contain plenty of chemicals and sugar
- eat plenty of nuts and seeds but chew them well
- eat plenty of fish but avoid the species that contain a lot of chemicals or antibiotics
- if you eat meat try to choose organic and those species who do not have to suffer so much (cows rather than pigs or poultry)
- eat organic eggs
- eat plenty of organic veggies and berries (combine fish or meat with veggies, not with cereals or potatoes)
- don't spice too much
- use only unpurified sea salt or crystal salt (purified table salt only contains harmful NaCl but crystal or rose salt contains over 80 different minerals)
- don't stress
- concentrate on eating, not on TV or a magazine
- eat less but healthier food (you will feel less hungry)
- most people need additional vitamins because of the low nutritional value of unorganic food products (you can also use algae like Chlorella)
- aloe vera drink and lactic acid bacteria might also help you
- avoid alcohol, coffee, strong tea, candy, chocolate, chips, junk food, ready-made meals, cakes, cookies, puddings and ice cream (after a while you won't even miss them)
- stop using fat-free products (they are unnatural and natural fat is not bad for your health - even coronary diseases seem to be caused by carbs, not by fat)
- exercise and rest
- try to avoid genetically manipulated food (difficult in America unless you choose organic) as corporations like Monsanto are trying take over world's agricultural business, ruining farm lands and traditional crops - and people's health
Some links:
SCD diet
Low carb diet
Living food
pH diet
Paleo diet
11 comments:
Saisinpa itsekin aloitettua terveellisemmän ruokavalion. Oot nimittäin ihan oikeessa siinä, että reilun viikon jälkeen roskaruokaa ei enää tee mieli eikä se myöskään enää maistu hyvältä. Liikuntaankin jää tosi nopeasti koukkuun...
Syksyllä noudatin aika pitkään gluteenitonta ruokavalioa, jonka myötä paino tippui ja vatsa voi paljon paremmin. Soijan kanssa mulla ei onneksi ole ollut mitään ongelmia koskaan ja papujakin vatsa kestää hyvin.
Onnea uudelle ruokavaliolle,ja tsemppiä sen suhteen,että olo paranisi. Itse olen elokuusta lähtien ollut vähähiilarisella ruokavaliolla,yhdistäen siihen myös elävää ruokaa,ja olo on ihan ok,ja painokin putoaa hiljalleeen hiljalleen,jos vain noudatan ohjeita,eli syön hiilariannoksen joka 5 tunti.
Tämä oli ihan kattava paketti ravitsemuksesta! :)
(Minusta kalan syöminen ei ole sen eettisempää kuin lihan.)
Aksu: Ei minullakaan ole koskaan ollut mitään ongelmia minkään ruoka-aineen kanssa (edes papujen tai soijan), mutta ne voivatkin ärsyttää suolistoa/elimistöä huomaamatta pitkän ajan kuluessa ja oireet puhkeavat vasta viiveellä. En ole esim. koskaan ollut millekään aineelle allerginen, mutta ilmeisesti joku ruokavaliossani aiheuttaa kuitenkin suolistotulehdusta.
Yaelian: Olen ymmärtänyt, että säännöllisten hiilariannosten nauttiminen nimenomaan pitää yllä huonoa kierrettä eli insuliini kohoaa, rasva varastoituu, tulee uusi hiilarientarve. Mutta toki hiilareita jonkin verran pitää syödä ja terveen ihmisen elimistö kestää enemmän.
Anonyymi: Moni kala (kuten tonnikala, turska, vapaa lohi) on tosiaan uhanalainen eli pitäisi valita tarkkaan, mitä kalaa syö - etenkin, kun moni kala kerää ympäristömyrkkyjä. Mutta kalat saavat kuitenkin elää vapaana luonnossa, vaikka kalastusvaiheessa joutuvatkin kokemaan tuskallisen kuoleman.
Puhtaaksi kasvissyöjäksi en uskalla ryhtyä siitä syystä, että pelkään saavani jonkin vitamiini- tai mineraalivajeen (vaikka tiedän kyllä, että kasvisruoka on perinteistä sekaravintoa huomattavasti monipuolisempaa). Minulle kala-luomumuna-luomujugurtti-kasvis-dieetti on riittävän eettinen valinta.
Monet kasvissyöjät käyttävät maitotuotteita, vaikka se on huomattavasti epäeettisempää kuin kalan syöminen. Maitolehmän on vasikoitava joka vuosi tuottaakseen maitoa ja vasikat eristetään emoistaan ja viedään lähes poikkeuksetta teuraaksi. Suurin osa lihasta tulee maitolehmien teurasikään kasvaneista vasikoista. Useimmat lehmät joutuvat myös talvikaudet seisomaan parsinavetoissa.
Ainoa todella eettinen ratkaisu on vegaaninen ruokavalio, mutta siinäkin voidaan miettiä kasvisten ja hedelmien kuljetukseen ja kasvihuonetuotantoon kuluvaa energiaa pohjoisessa.
On kuitenkin parempi tehdä edes jotain kuin syödä surutta kaikkea ja näin lisätä kärsimystä, energiankulutusta, lajien häviämistä ja terveysongelmia.
(Pitkä vastaus, koska mielestäni näitä asioita on tärkeä pohtia. :-))
Kiitos taas Helena hyvästä kirjoituksesta! Sait mietteliääksi...
Mulla on Diane Kressin kirja
http://themetabolismmiracle.com/dianekress.aspx,jonka ohjelman mukaan syön siis 5 tunnin välein hiilariannoksen,ja hänen kirjassaan on hyvin perusteellisesti kirjoitettu,miksi näin tulee tehdä,ja miten se vaikuttaa aineenvaihduntaan. Itselleni se ainakin on toiminut hyvin,ja Kressin kirjassa olevat väittämät kuulostavat järkeviltä.
Peikko luulee, ettei syömisessäkään ole yhtä oikeaa totuutta. Kipeäksi voi tulla vaikka söisi mitä. Ja kaikilla näkemyksillä on puolustajansa, jotka ovat ehdottoman oikeassa.
Luomusta peikko ajattelee oikein myönteisesti :) Se maistuukin paremmalle...
Puutarhurinna: Enhän minäkään tietenkään tiedä, onko tämä se ainoa hyvä ruokavalio, mutta olen yrittänyt yhdistellä tietoja eri lähteistä. Täytyy myös muistaa, että eri ihmisille sopii erilainen ruokavalio. Esim. paljon liikuntaa harrastava voi varmasti käyttää enemmän hiilareita.
Yaelian: Kiitos linkistä. En ole tuohon dieettiin ehtinyt tutustua enkä usko, että se sopisi minulle, koska suolistoni on jo tulehtunut ja epäilen, että syynä ovat ainakin osittain hiilihydraatit.
Huono kierre, josta puhuin, tarkoittaa sitä, että kun ihminen syö hiilihydraatteja, verensokeri kohoaa ja erittyy insuliinia, joka puolestaan estää rasvan palamisen ja varastoi energian (myös sokerin) rasvana. Kohta verensokeri taas laskee ja on saatava uusi annos, mutta laihtumista ei tapahdu, ellei samalla harrasta aktiivista liikuntaa.
Monien tutkimusten mukaan nimenomaan hiilihydraatit ovat esim. sydän- ja verisuonitautien syynä, eivät luonnolliset rasvat. Ja hiilareiden säännöllinen nauttiminen pitää yllä riippuvuutta.
Mutta en tosiaan lähde kritisoimaan Kressin dieettiä, koska en siitä mitään tiedä. Pääasia, että se toimii - ja hiilareiden vähentäminenhän tässä on olennaista. :-)
En yleensäkään usko ihmedieetteihin, mutta maalaisjärjelläkin ajateltuna hiilareiden vähentäminen tuntuu järkevältä, koska ne antavat perin yksipuolista ravintoa - ja lihottavat ja väsyttävät.
Peikko: Näin on. Näissä tulehduksissa onkin se ongelma, ettei kukaan oikein tiedä, mistä ne johtuvat tai miten ne voisi parantaa. Naisilla suolistotulehdus puhkeaa usein raskauden jälkeen, joten voi liittyä myös hormoneihin.
Siitähän Kressin ruokavaliossa on juuri kyse,eli hiilihydraattien vähentämisellä.Ensimmäiset 2 kuukautta olin täysin tai melkein hiilihydraattittomalla ruokavaliolla,ja sen jälkeen hiilihydraatit,mutta vain hyvät sellaiset,tulivat kuvaan, mutta kontrolloidusti.En ole syönyt esim, leipää elokuusta lähtien,mutta syön täysjyväkräkkereitä ja näkkäriä,kunhan hiilariannos ei ylitä 11-20gr per 5 tuntia.Kress on tuossa kirjassaan tosi hyvin selittänyt,miten hiilihydraatit vaikuttavat insuliinin eritykseen,ja muutenkin vaikuttaa ainakin itselleni olevan ainoa keino pudottaa painoa.
Yaelian: Ok. Täytyy varmaan lukaista tuokin kirja jossain vaiheessa. En yhtään epäile, etteikö dieetti olisi hyvä tai toimisi. Sitä vain ihmettelin, että miksi hiilareita pitäisi syödä 5 tunnin välein, jos vähemmälläkin pärjää. Mutta ilmeisesti verensokeri pysyy siten tasaisena koko ajan.
Post a Comment