Lisää ohjeita suoliston hyvinvointiin ja psykoneuroimmunologi Maelan Fontesin selitys suolistotulehdusten ja autoimmuunisairauksien mekanismista.
Nämä ohjeet ovat hyödyllisiä myös terveille, koska suolisto-ongelmat ovat hyvin yleisiä ja lisäksi suoliston herkistyminen voi aiheuttaa oireita muualla elimistössä (kuten pitkittyneitä infektioita, hermosto-oireita, esim. migreeniä), vaikka mitään vatsavaivoja ei olisikaan. Suoliston immuunipuolustuksen heikentyminen vaikuttaa myös monien vakavien sairauksien syntyyn (diabetes, reuma, fibromyalgia, MS-tauti). Maelan Fontes luettelee aineita, joiden tiedetään lisäävän suoliston läpäisevyyttä eli vioittavan suolen pintaa.
Antioksidanttiklinikalta saatuja ohjeita:
Nauti lisäravinteina maitohappobakteereja, Möllerin kalanmaksaöljyä liuoksena, monivitamiinia ja ubiqinonia.
Jos vatsa oireilee, ruokavaliosta tulisi poistaa gluteeni, maito, sokeri, vehnäjauhot, punainen liha, lisäaineet, limsat, karkit, makeutusaineet ym.
Suositeltuja ruokia ovat kala, kana, muna, kasvissosekeitot, täysjyväriisi, hirssi, tattari, (kaura) ja hapanmaitotuotteet.
Jos suolisto on herkistynyt nimenomaan viljoille, gluteenittomat viljatkaan eivät ehkä sovi. Viljojen lektiinit vahingoittavat suoliston limakalvoa hitaasti ja huomaamatta.
Psykoneuroimmunologi Maelan Fontesin selitys suolistotulehduksille ja luettelo haitallisista aineista:
Lyhyesti: Perinnöllinen herkkyys ja tietyt ruoka-aineet voivat lisätä suoliston läpäisevyyttä, jolloin bakteerien ja ruuan proteiineja (antigeenejä) pääsee helpommin suolen verenkiertoon. T-solut hyökkäävät niitä vastaan ja voivat lopulta hyökätä myös elimistön omia soluja vastaan (autoimmuunisairaus). Suolen läpäisevyyttä voi vähentää välttämällä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat sitä:
- viljat (lektiini ja gliadiini)
- pavut, soija ja maapähkinät (lektiini ja saponiini)
- tomaatti (lektiini)
- peruna (lektiini ja saponiini)
- chili (kapsaisiini)
- kvinoa (saponiini)
- amarantti (saponiini)
- muna (lysotsyymi)
- alfalfa (saponiini)
- alkoholi
Myös maitotuotteet ja kasviöljyt vaikuttavat haitallisesti immuunijärjestelmään.
I will be posting more about intestinal health and nutrition as I've always been interested in it. Damages usually remain hidden for a long time until some threshold is reached. Intestinal sensitivity may also cause symptoms elsewhere in the body, like recurrent flus or nerve symptoms, and eventually serious illnesses like diabetes, colitis, arthritis etc.
Below a psychoneuroimmunologist Maelan Fontes explains how an intestinal infection or autoimmune disease develops and lists foods that you should avoid if you suspect intestinal sensitivity:
- Inflammatory bowel disease patients usually do very well with The Paleo Diet, as nutrients are one of the main environmental triggers of this condition. In autoimmune disease the immune system mounts an attack against its own tissues - in this case the cells lining the intestine.
- For an autoimmune disease to occur we need a genetic predisposition and an environmental trigger. The genetic predisposition depends on genes coding for the Human Leukocyte Antigen (HLA) system. One of the environmental triggers may be nutrition, besides infections, geography (vitamin D deficiency), physical trauma or vaccination.
- One of the key points in this process is increased intestinal permeability. This means that the gut barrier allows increased passage of bacterial or food proteins (antigens) into peripheral circulation, skipping a process known as oral tolerance. Once antigens come in contact with the immune system located in the gut associated lymphoid tissue, they may elicit a T-cell mediated immune response against those antigens.
- If the molecular structure of the dietary or bacterial antigens is similar to that of the HLA system (part of the immune system representing cellular mechanisms), chances are that a cross reaction between foreign antigens and self antigens (produced by T-cells) occur. This is termed molecular mimicry, and leads to self injury by the adaptive immune system.
- Hence, decreasing intestinal permeability is one of the treatment targets. There are several nutrients known to increase intestinal permeability that you may want to avoid, at least until symptoms subside. Here is a list, with the noxious substances in parentheses:
- Cereal grains (lectins and gliadin)
- Legumes, including soya and peanuts (lectins and saponins)
- Tomato (tomato lectin and alpha-tomatin)
- Potato (lectins and saponins)
- Chili (capsaicin)
- Quinoa (saponins)
- Egg white (lysozyme)
- Alfalfa sprouts (saponins)
- Amaranth (saponins)
- Alcohol
Dairy products and vegetable oils also have deleterious effects upon your immune system.
2 comments:
Olen hoitanut 2009 syyskuusta asti itseäni ruokavaliolla ja lisäravinteilla. Sain diagnoosiksi nivelreuman. En ole syönyt voimakkaita reumalääkkeitä, koska olen saanut avun pehmeistä hoitotavoista."löysin blogisi" tänään ja lueskellessani eri kirjoituksiasi tuli todella hyvä mieli ja yhteenkuuluvaisuuden tunne. Todella paljon kiitoksia että jaat tälläistä tietoa.
Kiva, että näistä on iloa. :-) Mähän en ole mikään asiantuntija, jaan vain sitä, mitä olen netistä löytänyt ja itse neuvoksi saanut (lääkäreiltä, potilailta). Virallinen lääketiedehän pitää lisäravinteita ja ruokavaliota ihan hömppänä (ainakin tässä minun sairaudessa), mikä minusta on ihan järjetöntä. Vaikkei asiasta olekaan riittävästi luotettavaa tutkimustietoa, kokemus on kuitenkin osoittanut monelle, että ruokavaliolla ja lisäravinteilla on vaikutusta. Mä käytän jatkuvasti sytostaattia, mutta sekään ei auta, jos alan syödä karkkia ja muuta moskaa tai jos stressaan ym. Ja lisäravinteet on pitänyt mut tosi pirteänä ja hyväkuntoisena vahvasta lääkkeestä ja sairaudesta huolimatta. On ihan verikokeilla tutkittu, mistä lisäravinteista on puutetta.
Yhdellä tuttavallani todettiin kolme eri reumaa ja hän sai avun lisäravinteista, vaikka lääkärien mukaan parannuskeinoa ei ollut. Tarkemmin sanoen Herbalifesta, jota itsekin käytin joskus. Se voi kyllä aiheuttaa toisille maksavaurioita eli parempi käyttää antioksidanttilääkärin määräämiä lisäravinteita. Tämä tuttuni parani ihan täysin ja lääkäritkin oli ihmeissään.
Itselläni auttaa gluteeniton, luomupainotteinen, kevyt ruokavalio, hyvä mieli, lepo ja liikunta. Kevyttuotteita en kuitenkaan käytä.
Näitä autoimmuunisairauksia ja etenkin suolistosairauksia tuntuu nykyään olevan joka toisella. Epäilemättä ravinnon laatu, ympäristömyrkyt ja stressaava elämäntapa vaikuttaa.
Post a Comment