Sunday, October 10, 2010

Gurubisnes - Guru business

Messuilla kiinnitin huomiota siihen, että menestyneimmät "gurut" ovat niitä, jotka ovat hyviä esiintymään ja taitavia myymään itseään. Gurujen kanssa on mielenkiintoista keskustella, mutta moni muu ihminen on ihan yhtä viisas, ellei viisaampi - kaikki eivät vain halua olla esillä. Pidän huolestuttavana sitä, että messuillakin oli ihmisiä, jotka selvästi palvoivat guruja (tunnettuja henkisiä opettajia) ja etsivät näistä turvaa ja lohdutusta. Monella opettajalla on mielestäni kyseenalaisia käsityksiä ja hataria tietoja, mutta he esiintyvät niin vakuuttavasti, että heikommin perehtynyt menee harhaan. Siksi pitäisikin aina kuunnella viime kädessä itseään. Erehtyminen on inhimillistä, mutta monet henkiset opettajat väistelevät selvästi hankalia kysymyksiä ja tuntuvat itsekin uskovan olevansa oikeassa. Minusta opettajankin pitäisi aina olla valmis keskustelemaan ja myöntämään virheensä tai puutteensa - aivan kuten Dalai Lama. Ei erehtyminen vähennä mitenkään gurun viisautta. Oikea totuudenetsijä on aina valmis muuttamaan käsityksiään.

"Kuuntele sydämesi ääntä", on jonkinlainen mantra, jonka pitäisi ohjata oikealle tielle, mutta kyllä minä ainakin aion kuunnella sekä järjen että sydämen ääntä. On ymmärrettävää, että henkisyydestä elantonsa hankkivien on pakko markkinoida itseään, mutta ainakin meditaatio-luennolla tuntui siltä, että guru otti enemmän kuin antoi. Tilaisuudessa ei edes opetettu meditaatiota, vaan siitä olisi pitänyt vielä erikseen maksaa. Jotkut ovat ilmeisesti valmiita maksamaan viikottain gurulle siitä, että saavat meditoida hänen opastuksellaan. Minusta tuollainen kuulostaa jo riippuvuussuhteelta. En missään nimessä väheksy henkisiä opettajia, koska he tekevät tärkeää työtä, mutta usein tuntuu siltä, että gurutkin ovat egonsa ohjauksessa. Surullisenkuuluisa esimerkki tästä on Osho, joka omisti lähes sata Rolls Roycea ja kuoli lopulta kurjana ja onnettomana.

Monet gurut kuulostavat aivan siltä kuin heillä olisi tarjottavanaan jotain ihmeellistä. Kuitenkin kaikki tieto on jokaisen ulottuvilla ilman opettajiakin. Itse pidän ylimaallisia kokemuksia tärkeämpänä arkipäivän henkisyyttä eli sitä, että pyrkii jokapäiväisessä elämässään auttamaan toisia, sekä ihmisiä, eläimiä että Äiti Maata, ja kohottamaan positiivista värähtelyä - itseään unohtamatta!

Deepak Chopra

I noticed at the fair that the most successful gurus were those who were good speakers and talented businessmen and women. It's perfectly okay as long as the guru or spiritual teacher is willing to admit his or her own errors and faults. Many are not. And some people seem to treat these teachers as some sort of gods, craving for their attention and love - and willing to pay for it.

Spiritual teachers can give you new ideas and more information but they should not be treated as mediators of God. Many of them still have very strong egos and people seem to think they possess some divine, esoteric information. All you have to do is read some books and meditate on your own and you'll reach the same information - or more.

I think everyday spirituality is most important: the way you treat other people, animals and Mother Earth - and yourself!

6 comments:

Valokaari said...

Niinpä.

The fool who knows that he is a fool is for that very reason a wise man;
the fool who thinks that he is wise is called a fool indeed.

Helena said...

Hyvin sanottu.

Anonymous said...

Kaiken henkisen tiedon ja opetuksen tulee olla maksutonta.

Muuten se on rahastusta, jolla rahastaja kerää itselleen huonoa karmaa. Oma ongelmansa toki.

Helena said...

Olen melkein samaa mieltä. Toisaalta ihmisellä on oikeus saada korvaus tekemästään työstä, koska ei gurukaan elä pelkällä hengenravinnolla.

Ricardo said...

We have the need to try and find some sort of divine and spiritual energy in the world around us and make it real, physical. Unfortunately that means we make these people into deities of sorts and it's not productive.

Helena said...

Worship is always bad in my opinion. Most people are deceiving themselves when they believe in gurus - and the gurus are deceiving themselves.