Wednesday, October 20, 2010

Ihana Dalai Lama - Wonderful Dalai Lama

Olen jo pitkään halunnut tietää, mitä Dalai Lama todella ajattelee, ja niinpä luin hänen kirjansa "Sydämeni neuvoja". Ensi vilkaisulta ajatukset saattavat vaikuttaa naiveilta, mutta viisas ihminen ymmärtää, että viisaus ja totuus ovat usein hyvin yksinkertaisia ja selkeitä asioita. Pidemmälle lukiessa huomaa, että ajatusten takana on laaja perehtyneisyys ja syvällinen pohdinta, ja ihmeen tarkkanäköisesti Dalai Lama osaa neuvoa myös asioissa, joista hänellä ei ole henkilökohtaista kokemusta, kuten parisuhde ja perhe-elämä. Hänellä on myös loistava huumorintaju, runsaasti itseironiaa ja ennen kaikkea hyvää tahtoa. Hän tuntee myötätuntoa jokaista olentoa kohtaan, pahantekijöitä unohtamatta, ja se jos mikä on hengen ja mielen vahvuutta. Erityisesti jäi mieleeni tiibetiläinen munkki, joka vuosien kidutuksen jälkeen oli sanonut, että eniten hän pelkäsi sitä, ettei enää voisi tuntea myötätuntoa kiduttajiaan kohtaan.


Dalai Laman neuvoista tämä oli ehdottomasti ilahduttavin: "Miehet soveltuvat paremmin fyysistä voimaa vaativiin tehtäviin, naiset tuntuvat selviävän paremmin töistä, jotka vaativat selkeää ja nopeaa järjenjuoksua." ;-) Hänen neuvonsa henkisille etsijöille olivat todella lohdullisia ja ihanan järjellisiä kaiken sen järjettömyyden ja egoistisuuden jälkeen, jota olen joutunut kohtaamaan:

"Mestarien opetus saa arvonsa siitä, että he ovat opetuksensa eläviä esimerkkejä."
"Vakaumuksellisen uskon pohjana on järki. Buddha sanoo oppilailleen, että nämä eivät saa uskoa sokeasti siihen, mitä hän sanoo, vaan heidän tulee tutkiskella ja koetella hänen sanojaan samalla tavalla kuin kullan puhtaus tarkistetaan."
"Älkää odottako, että pystyttte heti lentämään taivaalla, kulkemaan seinien läpi ja ennustamaan tulevia tapahtumia. Uskon harjoittamisen päämäärä on mielen eikä ihmekykyjen hallinta. - Muilla kuin buddhalaisilla on myös tällaisia kykyjä. Näyttää siltä, että välillä myös KGB ja CIA ovat olleet kiinnostuneita niistä. Pitäkää siis varanne."
"Harjoittakaa rakkautta ja myötätuntoa. Nämä kaksi antavat todellisen merkityksen elämällenne, kaikki muu on sivuseikkaa. Tätä tietä opetan enemmän kuin buddhalaisuutta. Se on yksinkertainen tie. Sen temppeli on sydän."
"Tehkää hyviä tekoja, olkaa rehellinen, ajatelkaa myönteisiä ajatuksia, antakaa anteeksi niille, jotka ovat tehneet teille pahaa, kohdelkaa jokaista kuin ystäväänne, auttakaa niitä, jotka kärsivät älkääkä koskaan asettako itseänne toisten yläpuolelle."

Ihana sielu!


I fell in love with Dalai Lama when I read his thoughts in the book Conseils du Coeur (advice from the heart). His advice is simple but wise and clearly based on profound thinking and understanding. I especially liked his advice for spiritual seekers and the way he felt compassion for everyone, even those who have hurt him and oppressed and tortured the people of Tibet. He's got a great sense of humour and plenty of self irony, and he clearly knows much more than he says. The book was filled with serenity and good will.

Such a beautiful soul!

3 comments:

Rita said...

Minullakin kirjahyllyssä Dalai Lamaa. Siitä voi aina ammentaa viisautta ja neuvoja ajatteluun sydämellä ja järjellä :)

Helena said...

Dalai Lama osaa muuttaa ikiaikaisen viisauden ja esoteerisen tiedon helposti ymmärrettävään ja sovellettavaan muotoon. Hän ei myöskään korota itseään muiden yläpuolelle, kuten monet muut "gurut" ja opettajat.

Rita said...

Hyvä näkökohta tuo mitä sanot itsensä korottamisesta. Itsensä ylentäjiä on uskonnoissa ja ideologioissa ihan tarpeeksi.