Friday, February 18, 2011

Tehotuotanto ja roskaruoka - Food industry

Kaikkien amerikkalaisten tulisi katsoa dokumentti Food Inc. - ja suomalaistenkin, koska monikansalliset yhtiöt ja tehotuotanto tunkevat lonkeroitaan Suomeenkin. Ruoantuotanto on nykyään insinöörien hommaa ja maissi- ja soijajalosteita tungetaan joka elintarvikkeeseen. Ja Monsanto käytännössä omistaa soijan ja operoi kuin salainen palvelu, joka pitää viljelijöitä orjinaan. Eläimille syötetään antibiootteja, jotta ne kasvaisivat nopeammin ja kaloillekin syötetään maissia, koska se on halpaa ja tehokasta! Oli kauheaa katsella tipuja liukuhihnalla ja vammaisiksi jalostettuja kanoja saastaisessa lattiakanalassa. Eläimiä kohdellaan törkeästi, mutta niin kohdellaan työntekijöitäkin. Amerikassa suurin osa elintarviketyöläisistä on halpaa riistotyövoimaa. Lihassa on kolibakteereja, koska lehmät kahlaavat paskassa, mutta insinöörit ovat keksineet tappaa bakteerit ammoniakilla. Siitä huolimatta epidemiat lisääntyvät ja ihmisiä sairastuu ja kuolee. Suuryhtiöt sanelevat jopa lainsäädäntöä, joten tavallisilla kansalaisilla ja viljelijöillä ei ole mitään keinoja taistella vastaan. Oprah joutui käymään oikeutta 6 vuotta sen takia, että sanoi tv:ssä lopettaneensa hampurilaisten syönnin!

Jos minä asuisin Amerikassa, ostaisin vain luomutuotteita ja nekin mielellään suoraan tuottajilta huijauksen välttämiseksi. Dokumentissa oli onneksi toivon pilkettäkin, koska kuluttajat ovat alkaneet satsata luomuruokaan ja vaativat sitä marketeiltakin. Kuluttaminen on tehokkain keino vaikuttaa. Meidänkin perheessä ostetaan nykyään lähinnä luomua, vaikka se onkin kallista. Terveydestä ja ympäristön tulevaisuudesta olen kuitenkin valmis maksamaan - ja luomuruoka on huomattavasti tehotuotettua ruokaa maukkaampaa ja sisältää vähemmän lisäaineita. Vertaa vaikka luomuomenamehua ja Tropic-tiivistemehua. Eroa on kuin viinillä ja vedellä. Tai nuuhki, miten ihanalta luomuliha tuoksuu paistettaessa, kun teholihasta lemahtaa jo pakkausta avatessa mädäntyneen löyhkä. Ja minäkin olen monivuotinen kasvissyöjä.

Toinen mahtava dokumentti on Supersize Me, josta kaikki ovat varmaan jo kuulleet. Siinä Morgan Spurlock syö itsensä hengenvaaraan elämällä kuukauden McDonaldsin aterioilla. Meidänkin perhe herkuttelee välillä roskaruoalla, mutta valitsen mieluummin Hesburgerin kuin Mäkkärin huijausateriat. Mäkkärin sämpylät ovat hampaisiin liimautuvaa höttöä, salaattia ei ole hampurilaisten välissä kuin muutama kalpea repale (jos ollenkaan) ja "salaatit" ovat pelkkää silputtua kaalia, johon on heitetty pari porkkanasuikaletta näön vuoksi. Ranskalaisetkin maistuvat kammottavilta. How do they do it? Olen itse ollut opiskeluaikoina Hesessä töissä, joten tiedän, että siellä ainakin valmistetaan laatua - vaikka samalla riistetään työntekijöitä. Ei yksi Hesburgerin ateria silloin tällöin tapa, mutta onhan itse tehty salaatti tai hampurilainen kuin toisesta universumista.


Every American should watch this document - it's the inconvenient truth about food production. If I were in America I would only buy food from organic stores as the regular food seems to be full of antibiotics, chemicals and bacteria and is so severely processed that you can hardly call it food anymore. It's made by engineers instead of farmers and cooks - and the farmers and workers are being enslaved by Monsanto and other multinational corporations.

Another excellent document was Supersize Me which everyone has probably heard of. I do eat junk food every now and then but never McDonalds. We have a smaller company called Hesburger in Finland and it's much better quality than McDonalds (I know because I've worked there as a student). Their burgers and salads actually taste like food and not like something that will ruin your liver.

10 comments:

Tuula said...

Tama olikin mielenkiintoista luettavaa. Taalla puhutaan paljon "kortreist mat" eli lahialueilla tuotetusta ruuasta. Siinahan ei kayteta energiaa ruoka-aineiden rahtaamiseen ympari maailman. Ja kun ostan ruokaa, jonka tiedan naapurin kasvattaneen ihan itse, niin tiedan myos, onko siina kaytetty kaikenmaailman kasvatusaineita vai ei. Kavin eilen kuntakeskuksen melko uudessa leipomossa ja siella myytiin paikallisia perunoita, hilloja, lihatuotteita jne. Tulin todella iloiseksi, etta valokoima oli tullut niin laajaksi.

Mukavaa viikonloppua!

Marja-Leena said...

Kamalaa. Ei ihme, että sanotaan tiedon lisäävän tuskaa...

Susanna said...

Joskus tuntuu, että olin onnellisempi silloin kun en tiennyt mitään. Sitä osti mikä oli halpaa, ja ei suonut ajatustakaan valmistukselle, eläinrääkkäykselle, ihmisriistolle, hiilijalanjäljelle tai eettisyydelle. Joka tietoa lisää jne... Mutta tosiaan, sitä voi itse pyrkiä tekemään valintoja omalla kulutuksellaan.

Tuuli said...

k-u-v-o-ttavaa! Erityisesti suren eläimiä näissä rattaissa :((

Olen myös huomannut luomulihan jopa herkullisen tuoksun, kun sitä pojalle joskus valmistan. Sinänsä erittäin outoa, koska en ole koskaan tykännyt lihasta, vuosia kasvissyöjänä :D Rakennekin on ihan eri.

Kuulun ruokapiiriin täällä HKI:ssä, ja toisinaa sieltä voi ostaa myös lihaa - taatusti tuoreena suoraan tuottajalta.

Helena said...

Tuuli: Raivostuttaa, kun Suomessakin viranomaiset ja tuottajat väittävät, että eläimiä muka kohdellaan hyvin, kun olen itse nähnyt videomateriaalia eläinten rääkkäyksestä kuljetuksen ja teurastuksen aikana - puhumattakaan siitä, että joka vuosi elikoita hukkuu paskaan ja palaa navettaan. On se ihme, ettei eläinsuojiin saada sprinklereitä. Kertoo jotain eläinten arvostuksesta.

Tuttavani on ollut turkistarhalla töissä (vasten tahtoaan, työllistettynä) ja nähnyt, miten eläimiä nyljetään kiireessä elävältä. Hesarissa joku kalkkunatuottaja puolusti kalkkunoiden kuljetusta, vaikka tv:ssä näytettiin video, jossa kalkkunoita sullotaan mataliin laatikoihin ja raajoja jää puristuksiin laatikoiden väliin. Ja sikoja on kaltattu elävältä, vaikka juuri joku viranomainen väitti, että siat tainnutetaan ennen kalttausta. Eipä vain tainnuteta kunnolla.

Paskaa puhuvat ja kansaa vedetään kuin pässiä narussa.

Tuuli said...

Musta tuntuu, että nämä asiat eivät voi välttää päivänvaloa enää kauaa...Teurastamomateriaalia vaan telkkaan uutisten aikaan! :D :/

Kiinnostavaa ja surullista, että suurin osa "kuluttajista" varmaan siltikin haluaa sulkea silmänsä. Miksi?

En viitti jatkaa tämän kelaamista, kun tekee vaan ittelleen pahaa. Lähettelen eläimille Reikiä aina kun muistan. Niillä on kuitenkin kaikilla myös sielu, sivunmennen sanoen :/

Helena said...

Minunkin edesmennyt mummoni kehotti minua lähettämään eläimille parantavaa energiaa - siis haudan takaa.

Tuuli said...

<3 ihanaa. Saatan myös Reikin sijaan pyytää enkeleitä apuun, ympäröimään tehotuotantoeläimet, heitä pahoinpitelelevät, teurastajat, teurastamot ym. valolla ja rakkaudella, avaamaan näiden ihmisten sydämet näkemään jumaluus ja rakkaus eläimissä.

Muistaakseni jossain Diana Cooperin kirjassa oli vastaava visualisointiharjoitus.

Helena said...

Mä pyydän kohta apuun Saatanan. ;-)

Tuuli said...

:D juu, olen sitäkin harkinnut; ihmiset pois vaan!...ennen lapsen syntymää vihasin yli kaiken ihmisiä, juuri eläinten pahoinpitely/välinpitämättömyys oli mielestäni ja ON KAI EDELLEEN(?) anteeksiantamatonta!

Hitto että tää aihe v..tuttaa mua!!! hyvä että jotain muutakin ;)