Saturday, January 29, 2011

Jooga ja kamppailulajit - Yoga and martial arts

Mahtavassa Kill Arman -ohjelmasarjassa vierailtiin tänään shaolin-munkkien luona. Munkkien askeettinen ja kurinalainen elämä teki minuun niin suuren vaikutuksen, että otin jooga-dvd:n vihdoin esille ja joogasin ensimmäistä kertaa elämässäni. Tähän asti olin kuvitellut, ettei jooga sovi minulle, mutta se olikin yllättävän tehokasta ja samalla rauhoittavaa.

Shaolin-munkit harjoittavat kamppailulajeja ja heidän elämänsä muodostuu mietiskelystä, opiskelusta ja rankasta harjoittelusta. Shaolin-koulun orpolapset vaikuttivat todella onnellisilta ja tasapainoisilta, ja saivat länsimaisen ihmisen yltäkylläisen elämän näyttämään lähinnä naurettavalta. Nuorin oppilaista oli kolmevuotias ja hänkin taisteli paremmin kuin Arman.

Arman vierailee Pietarin katulasten luona

Arvostukseni Armania kohtaan nousi huippulukemiin ohjelman myötä! - Arman himself has made a impression on me with his magnificent show. This guy isn't aftraid of challenges.


Shaolin-koulun oppilaita. - Shaolin students.

I watched a program about shaolin monks today and it made such an impression on me that I tried yoga for the first time in my life. Shaolin monks do kung fu and other martial arts but yoga is enough for me at the moment while I'm still ill. I was surprised how efficient and relaxing it is. It it totally different from any other workout as there is a spiritual aspect involved.

I was really impressed by the ascetic and disciplined life of the shaolin students. They were orphans but they all seemed happy and content and self-assured - and made the western materialistic way of life seem ridiculous. The youngest of the pupils was three years old and he was already a better fighter than Arman who hosts the show. Arman is a Finnish-Iranian tailor and fashion guru who travels in his show to exotic martial arts schools and gets his ass kicked. What a great show!

10 comments:

Anonymous said...

Katselin joskus pari jaksoa tuosta Armanin ohjelmasta ja voisin taas katsoa sitä lisää.Jooga on ihanaa;se on ollut osa elämääni jo vuosia,enkä voisi kuvitellakaan olevani ilman sitä.Kiva,että myös lapsesi nauttivat siitä. Terv,Yaelian

Elegia said...

Ruhallinen jooga varmasti sopii vähän pipimmällekin. Minulta on myös jäänyt taivuttelut väliin, joten pitäisi aktivoitua.

En tykkää räväkästä jumpasta, vaan maltillisesta taivutuksesta ja siinä (asennossa) pysymisessä. Jäsen venyy hiljaa ja hartaasti siinä missä mielikin.

Helena said...

Yaelian: Arman löytyy netistä. Aion itsekin katsella sieltä lisää, kunhan kerkeän.

Elegia: Olet kyllä tavattoman kaunis!!! Kiva nähdä kuvasi.

Minä pidin sekä venytyksistä että vaikeammista liikkeistä - käsille en vielä pystynyt nousemaan, koska ranteet ovat kipeät. Mutta oli ihmeellistä huomata, että nilkka- ja rannekipu väheni selvästi joogan jälkeen, vaikka tuin paljon molempien varaan!

Anonymous said...

Mäkin haluaisin niin kovin aloittaa jonkun kamppailulajin harrastamisen (jouduin lopettamaan karaten vuorotyön takia), mutta iltalukion vuoksi ei ole aikaa. Samoin joogan kanssa... Ehkä mäkin voisin hankkia jooga-dvd:n ja yrittää harjoitella kotona, jos ensikertalainen kerran pärjää ilman opettajaa (vai oletko harjoitellut pidempäänkin? oma kokemukseni rajoittuu pilatekseen)...

Anonymous said...

En ole suolistoterveyden asiantuntija, mutta pari asiaa tulee mieleen: psyllium on kuitujen kunkku, mikä hellii ja samalla puhdistaa suolistoa lempeästi.

Hyvälaatuiset maitohappobakteerit luontaistuotekaupasta (esim. Probiootti plus) kannattaa kenen tahansa ottaa ohjelmaansa ainakin ajoittain, on sitten vatsavaivaa tai ei.

Tsemppiä!

Helena said...

Anonyymi: Minulla on Tohtori Tolosen Lepicolia, joka sisältää psylliumia, probiootteja ja fruktaaneja. Muitakin lisäravinteita popsin. Lepicol on kuulemma auttanut suolistotulehdukseen. Mutta minulla on aika ärhäkkä tulehdus, johon edes kortisoni ei tepsi, joten saa nähdä auttaako mikään muu kuin tiukka dieetti. Kiitos kuitenkin vinkistä!

Aksu: En ole eläissäni kokeillut joogaa ja tein heti vaikeamman ohjelman mukaan (tosin käsille en noussut seisomaan) eikä tuntunut yhtään hankalalta. Minulla on Susan Fultonin DVD.

Anonymous said...

Kortisoni ei kuulosta kivalle...Yleensäkin aina kemiallisissa lääkkeissä on haittavaikutuksensa.

Olli Posti on selättänyt ms -taudin superfoodeilla. Yhtään ainoaa gojimarjaa en ole suustani alas laittanut - enkä aio laittaa - mutta olen saanut hänen blogistaan hyvin selkeää ravintotietoutta! Itse olen halunnut muuttaa happoemästasapainoa parempaan suuntaan (vaikka olen kasvissyöjä; se vaan ei ihan riitä) ja olen hänen neuvostaan tutustunut msm-jauheeseen sekä vehnänorakseen ja muutamaan muuhun tuotteeseen. Virtaa on tullut lisää, sen huomaa selvästi!

Helena said...

Aion lopettaa kortisonin, koska sillä ei ole mitään muita kuin haittavaikutuksia. Seuraavana ovat vuorossa solunsalpaajat, ellei mikään muu auta...

Goji-marjoja on minullakin kaapissa ja kala-kasvisruokaa popsin, mutta eipä vaan tunnu terveellinen ruokavalio auttavan. Suolistotulehduksiin auttaa usein pitkäketjuisten hiilihydraattien totaalinen poisto eli kaikki viljat, maissi, riisi ja peruna on korvattava mantelijauhoilla. Ja kaikki lisäaineet ja einekset on karsittava ruokavaliosta. En ole vielä kokeillut, mutta jos tulehdus ei muuten parane, on pakko kokeilla.

Luontaistuotteista ja luomuruuasta olen kyllä saanut lisää elinvoimaa, vaikka sairas olenkin. Tuttavani sai kolme reumaansa kuriin Herbalife-tuotteilla, mutta itse en uskalla enää niitä käyttää, koska voivat rasittaa maksaa. Lääkärit olivat kuitenkin yllättyneitä hänen toipumisestaan.

Tuuli said...

Hih! siitä se lähtee ;) sulle vois ilmeisesti sopia rankempi astanga? Sitähän voi harrastaa hki:ssä monessakin paikassa.

Itsekään en ole joogannnut moneen vuoteen 8) - pitäs kyllä aktivoitua...aivan kuin se olis joku normi nykyään? ;)

olen kyllä yrittänyt, mutta poika keskeyttää harjoituksen hyppimällä selkään ym. eli jooga kääntyy aina painiksi :D no, liikuntaa sekin.

Helena said...

Tuuli: Minunkin pojuni hyppi päälle, mutta uskoi kyllä lopulta ja otti mallia tytöstä.

Tuntuu tosiaan, että jokaisen henkevän ihmisen pitäisi joogata, mutta itse ainakin rentoudun pitkällä juoksulenkilläkin.