Wednesday, August 24, 2011

Dalai Lama Suomessa - Dalai Lama in Finland

Espoon Areenalle oli kokoontunut yli 7000 ihmistä kuulemaan Tiibetin hengellistä johtajaa. Dalai Lama oli rento ja hyväntuulinen, vitsaili ja hohotti vähän väliä, ja sanoi, ettei perusta titteleistä. Mutta siitä huolimatta kaikki nousivat seisomaan Hänen Pyhyytensä saapuessa kukkien koristamalle lavalle ja areenalla vallitsi hiljainen kunnioitus iloisen naurahtelun säestämänä koko kaksituntisen tilaisuuden ajan. Dalai Lama puhui myötätunnosta ja vastaili yleisön kysymyksiin ja osui joka kerta asian ytimeen, vaikka ei ollut edes nähnyt kysymyksiä etukäteen. Ihailin hänen kykyään puhua ummet ja lammet aiheesta kuin aiheesta, tarinoita kertoillen, mutta aina asian ytimeen palaten. Kyynikot ovat arvostelleet Dalai Laman opetuksia naiiveiksi, mutta minusta nämä ihmiset eivät ymmärrä, että vastaukset suurimpiin kysymyksiin ovat hyvin yksinkertaisia ja Dalai Lama haluaa laajasta koulutuksestaan huolimatta puhua maanläheisesti, jotta jokainen kuulija varmasti ymmärtää hänen sanomansa. Ei kukaan jaksaisi kuunnella tieteellisiä tai filosofisia jaarituksia, mutta kyllä Dalai Lama varmasti buddhalaisuuden ja monen muunkin asian hallitsee - sen voi kuulla sivulauseissa.

Mielenkiintoista oli buddhalaisuuden käsitys siitä, mistä olemme tulleet. Joku kysyi, miten maapallon väkiluku voi jatkuvasti kasvaa, jos sielujen määrä ei lisäänny. Dalai Lama vastasi, että buddhalaisuuden mukaan ihmiset voivat eri inkarnaatioissaan siirtyä eri planeetoille tai jopa eri universumeihin. Hän puhui myös tieteen ja henkisyyden lähentymisestä, johon viittaavat kvanttifysiikan ja aivotutkimuksen viimeaikaiset tulokset. Lastenkasvatukseen Dalai Lama naurahti, ettei tiedä siitä mitään, mutta kehotti vanhempia kohtelemaan lapsiaan ystävällisesti ja ymmärtäväisesti, tukien näiden persoonallista kasvua ja rohkaisten kokeilemaan ja kehittämään omia kykyjään. Väestönkasvun hillitsemiseksi Dalai Lama kehotti mahdollisimman monia ryhtymään nunniksi ja munkeiksi. ;-) Myötätunnosta hän puhui eniten ja sain sellaisen käsityksen, että buddhalaisuudessa ja elämässä yleensä myötätunto toisia olentoja (myös pahantekijöitä) kohtaan, on kaikkein tärkeintä.

Dalai Laman läsnäolo oli taianomaisen rauhoittava ja hänen viisautensa tuli esille siinä, miten hän osasi valita juuri oikeat sanat, jotka koskettivat jokaista ihmistä monikulttuurisessa yleisössä, ja miten hän osasi antaa yksinkertaisen vastauksen hyvin monimutkaisiin kysymyksiin. Lisäksi hän korosti sitä, että uskonnoilla ei ole mitään tekemistä ihmisen henkisen kehityksen kanssa. Uskonnosta riippumatta ja ilman uskoakin ihminen voi olla hyvinkin myötätuntoinen ja henkisesti korkealla tasolla. Harva hengellinen johtaja pystyy sanomaan, että hänen oma uskontonsa ei ole se ainoa oikea. Dalai Lama varoitti myös vääristä guruista ja kehotti henkisen polun kulkijoita perehtymään kirjoihin gurujen sijasta. Hän itse sanoi lukevansa aina ja kaikkialla, ja kirjojen olevan hänen opettajiaan.

Toivottavasti Tenzin Gyatso vaeltaa vielä monen monta vuotta Maan päällä, sillä toista hänen kaltaistaan ei ole. Dalai Laman inkarnaatiota aletaan etsiä kolme vuotta tämän kuoleman jälkeen enneunien ja edesmenneen Laman jättämien vihjeiden perusteella. Unet kertovat, millaiseen laaksoon uusi Dalai Lama syntyy ja oikea lapsi löytyy hänelle esitettyjen kysymysten ja Dalai Lamalle kuuluneiden esineiden avulla. Dalai Lama on naispuolisen jumaluuden inkarnaatio, ja Tenzin Gyatsoa onkin sanottu feministiksi, koska hänen mukaansa naiset ovat avainasemassa ihmiskunnan kehityksessä.

Lisää Dalai Lamasta täällä.


Over seven thousand people were gathered to listen to Dalai Lama last Saturday. He spoke mostly about compassion but also answered audience's questions and I admired the way he found the essence of complicated matters so easily and told amusing stories and acted like he was one of us although everyone realized that there was great wisdom and holiness present. The cynics have called Dalai Lama's teachings naive but they don't understand that true answers are usually very simple and beautiful - the difficult part is living according to those teachings. And despite his wide education Dalai Lama wants to speak so that everyone can understand and relate.

He said so many interesting and wise things but I especially remember Buddhism's view on the origin of people. Someone asked where are all the people or souls coming from as the world's population is growing all the time. According to Buddhism people may reincarnate on different planets and different universes - so we are coming from space and other dimensions. Dalai Lama also talked about the merging of science and spirituality in the future as recent studies in quantum physics and brain research show. He also warned about wrong prophets and gurus and adviced people to read books instead. He himself didn't claim to have the correct answers to anything and even emphasized that Buddhism or any other religion isn't necessarily the answer. Even secular people might be very compassionate and spiritually highly developed even if they don't realize it themselves. Dalai Lama also talked about the importance of feminine compassion in the development of humanity and Dalai Lama is actually an incarnation of a feminine deity. But Tenzin Gyatso is one of a kind and hopefully he will be among us many more years to come. I could feel true love and peace around him and every one of the seven thousand listeners got a share of that beautiful energy.

More about Dalai Lama here.

3 comments:

isopeikko said...

Peikko kiittää. Uutta hyvää tietoa, joka olisi helposti voinut jäädä saamatta.

Katilein said...

Tämä kohtaaminen olisi minustakin ollut mielenkiintoinen. Oli mukavaa lukea tämä kirjoitus.

Armo ja myötätunto, niiden avulla voi saavuttaa paljon!

Linkitin tämän kirjoituksesi facebookiini, jotta ystävänikin löytävät tänne.

Helena said...

Peikko: Dalai Laman kirjoista löytyy lisää. :-)

Katilein: Kiitos, ja kiva nähdä sinuakin pitkästä aikaa! :-)