Sunday, January 16, 2011

Allergiat - Allergies

Aamun lehdessä professori Tari Haahtela varoittaa, että astman ja allergioiden yleistyminen liittyy luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja liian puhtaaseen ruokaan ja elinympäristöön. Lasten pitäisi saada möyriä mullassa, leikkiä metsissä ja pelloilla, olla tekemisissä kotieläinten kanssa ja kodin lattiatkin pitäisi lakaista mieluummin luudalla kuin imurilla. Elimistön pitäisi saada tottua vieraisiin mikrobeihin, jotta immuunipuolustus kehittyisi normaalisti.

Haahtelan mukaan sekä astma, allergiat, diabetes että keliakia voisivat vähentyä ennaltaehkäisevällä siedätyshoidolla. Keliakiaan ja diabetekseen vaikuttaa varmasti myös ruokavalion koostumus, ei pelkkä ruuan puhtaus. Olen aikaisemmin kirjoittanut viljojen ja papujen lektiineistä, joiden on huomattu vaurioittavan suoliston immuunipuolustusta. Toisin sanoen ruokavaliossa pitäisi palata menneisyyteen sekä ruuan koostumuksen että puhtauden suhteen - aikaan ennen viljatuotteiden ja prosessoitujen elintarvikkeiden runsasta käyttöä, jolloin ruoka ei ollut kaupan hyllyllä puhtaaksi pestynä tai pastöroituna, suoja-aineilla käsiteltynä.

Sekä Tari Haahtelan suositukset että autoimmuunisairauksien hoidossa käytetty vähähiilihydraattinen ruokavalio vievät meidät takaisin kivikauteen - myönteisessä mielessä. Kivikautinen ruokavalio tuntuu auttavan melkein mihin tahansa vaivaan, joten sitä olisi syytä tutkia tarkemmin.

Eating mud.

In the morning paper an allergy professor explained how asthma, allergies, celiac disease and even diabetes are increasing because of too clean environment and food. Children don't play in the mud or woods anymore, nor with domestic animals, and our houses are way too clean. Also the food is cleansed and processed so that there's nothing left of the original bacteria.

I would add that also the content of our current diet may affect our immune system - I've talked about lectins in cereals and beans and other foods that we didn't use so much before modern agriculture. All this leads back to the diet of the stone age - paleodiet. It seems to be working for so many different health problems that it's definitely worth studying.

8 comments:

Yaelian said...

Varmaan onkin niin ,että kun kaikki on liian steriiliä,niin myös astmaa ja allergioita tulee helpommin. En tiedä jos tässä on mitään perää,mutta oletan,että maaseudulla olevat ihmiset,jotka ovat tekemisissä eläinten kanssa,kärsivät näistä vähemmän,onko näin?
Itselläni todettiin viime kesänä astma ja autoimmuniteettiin liittyvä ihotauti todettiin 2 vuotta sitten. Sitä ennen minulla ei koskaan ollut mitään,joten edelleenkin itselleni on suuri mysteeri,mistä ne tulivat,etenkin,kun ne tulivat samoihin aikoihin,jolloin muutin ruokavaliotani vieläkin terveellisemmäksi. Suloinen kuva mudansyöjästä:-)

Tuula said...

Esikoiseni sairasti paljon, hanella oli jatkuva korvatulehduskierre jne. Tosin ei allergioita. Kakkonen oli jo terveempi tapaus. Kolmas, iltatahti, on ollut koko ikansa elainten kanssa, syonyt p....a lattialta (niin koiran kuin lampaan). Kolmen kuukauden ikaisena makasi lampaitten syottokaukalossa, kun olin lampolassa toissa. Han on ollut ehdottomasti vahiten sairas kaikista lapsistani.

Joten kylla, uskon, etta liika sterilisoituminen tekee meista sairaita. Asiasta kirjoitat.

Kimmo said...

Mielenkiintoista asiaa allergioista ja ravinnosta. Minäkin luin samaisen Haahtelan artikkelin lehdestä.

Minultakin löytyy astmaa ja allergioita, vaikka en olekaan varttunut missään steriilissä kodissa. Mullassa on möyritty. Tosin pehmonallesta olen kuulema joutunut luopumaan siinä vaihessa, kun astma todettiin.

Helena said...

Yaelian: En tiedä, ovatko maaseudun ihmiset terveempiä. Olisi mielenkiintoista vertailla esim. luomu- ja tehoviljelijöitä pitkän ajan kuluttua.

Itsekin olen aina elänyt terveesti - ja pääasiassa suositusten mukaan! Eli käyttänyt kevytlevitteitä, kasviksia, en erikoisen paljon luomua... Harrastanut liikunta jne. Joten minullekin on suuri mysteeri, mistä kaikki sairauteni ovat tulleet. Tuskinpa kaikki on perinnöllistä.

On kuitenkin mielenkiintoista, että kaikki sairauteni näyttävät liittyvän jollain tavalla suolistoon ja ravintoon - ja hiilihydraattien vähentäminen auttaa selvästi.

Tuula: Ihan käy kateeksi kuopustasi. :-) Kuulostaa ihanalta elämältä.

Helena said...

Kimmo: Noihin vaikuttavat niin monet asiat, että yhtä selkeää syytä on vaikea löytää. Immuniteettikin on niin monimutkainen systeemi, ettei sitä varmaan koskaan pystytä täysin selvittämään. Syyllinen voi olla vaikka joku lapsuuden virustartuntakin. Minulla ainakin oli lapsena infektiokierre, joten se on voinut vaikuttaa.

isopeikko said...

Lika on mukavaa, likainen naamakin on paljon somempi kuin puhdas.

Anna said...

Mielenkiintoista asiaa. Itsekin olen koko ikäni kärsinyt atopiasta ja kovasti pohtinut ja testannut erilaisia ratkaisuja pulmaan.
Mutta mikä parasta, nyt saa luvan kanssa olla siivoamatta! Me like! ;-)

Helena said...

Anna: Meillä pestään lattiat ja ikkunatkin ilman pesuaineita, mikrokuituliinalla ja vedellä - puhdasta tulee.