Saturday, January 5, 2013

Muurariveljet - Brothers in arms

Michael Johnstone kertoo kirjassaan "Freemasons" muurariuden historiasta, symboleista ja rituaaleista yllättävän yksityiskohtaisesti, mutta rituaalien syvempi merkitys jätetään hämärän peittoon. Muurariuden juuretkin esitetään pikemminkin juurakkona, jonka tunnetuimpia haaroja ovat Egyptin faaraot, Salomon temppelin arkkitehti Hiram-Abiff, temppeliherrat ja Pythagoras (500 eaa.), jonka mysteerikouluun pääsivät sekä miehet että naiset. 1890-luvulla Ranskassa perustettiin yhteisvapaamuurarijärjestö, mutta muuten naisvapaamuurarit ovat olleet harvinaisia ja kun inkvisitio 1700-luvulla tivasi muurareilta, miksi naisia ei hyväksytä salaseuraan, veljet vastasivat, että heitä alettaisiin pilkata eivätkä naiset pystyisi säilyttämään salaisuuksia. Todellista syytä voi arvailla, mutta eipä vaikuta järin henkiseltä järjestö, joka hyväksyy joukkoonsa vain miehet.

Muurariveljet olivat aluksi katedraalien rakentajia, jotka 1459 laativat Ratisbonin säädökset, tarkan ohjeistuksen looshien toiminnalle (lodge oli aluksi muurarien tupa rakennustyömaan kyljessä). Englannissa vastaava oli Regius Manuscript (1390), joka antoi ohjeistuksen Skotlannin riitille, joka on Suomessakin käytössä. 1100-luvulla temppeliherrat kaivoivat Salomon temppelin raunioista esoteerisen aarteen ja todennäköisesti siirsivät tietonsa muurariveljille, jotka myöhemmin jatkoivat temppeliherrojen perinteitä.

Muurarius ei ole pelkkä hyvä veli -järjestelmä, vaan jäseniä kehotetaan opiskelemaan vapaita taiteita (seven liberal arts and sciences): kielioppi, retoriikka, logiikka, aritmetiikka, geometria, tähtitiede ja musiikki - ja kehittämään itseään henkisesti. Regiuksessa sanotaan: “These be sciences seven, who useth them well he may have heaven.” Kenties näiden taiteiden/tieteiden kautta on mahdollista ymmärtää universumin luonnetta, ovathan tietyt sanat oikein lausuttuina avain "tuonpuoleiseen", samoin kuin musiikin oktaavit ja harmoniat, sekä geometria ja matematiikka.

Muurarius on levinnyt vahvimmin länsimaihin ja USA:n presidentit George Washingtonista alkaen ovat olleet vapaamuurareita. Washington D.C.:n arkkitehtuuri on täynnä muurareiden symboliikkaa ja geometriaa, mutta harva tietää, että Vapauden patsas on vapaamuurareiden symboli.


Michael Johnstone's book "Freemasons - the illustrated book of an ancient brotherhood" reveals details on the history, symbolism and rituals of the masons - but no true secrets are unveiled. Freemasonry originates from either Egyptian pharaohs, Solomon's temple's architect Hiram-Abiff, the Templars, medieval cathedral builders, Pythagoras or some other ancient source holding esoteric knowledge. Women are not allowed by some bizarre excuses, and the co-freemasons are frowned upon by the original masons.

Freemasons are fundamentally an esoteric organization and members are encouraged to study the seven liberal arts and sciences (grammar, rhetoric, logic, arithmetic, geometry, music and astronomy) which lead to a better understanding of the universe (holy words, octaves, numbers, forms...) As the Regius Manuscript (1390) says: “These be sciences seven, who useth them well he may have heaven.”

America was built on Freemasonry, all the presidents have been masons, and the architecture is full of symbolism and geometric precision, Statue of Liberty being the most prominent symbol. When you think of America, you may wonder what went wrong, but perhaps the masons know something the little people don't. That there is no good or bad, that only those who attain knowledge, one way or another, can be free.

Frankly, I don't know shit. But I don't trust them.

No comments: