Sunday, January 9, 2011

Hiilihydraattien vaarat - Truth about carbohydrates

Nykyään jo monet suosivat vähähiilihydraattista ruokavaliota vastoin yleisiä suosituksia, koska kokemus on osoittanut sen olevan parasta terveydelle. Aiheesta on myös lukuisia tutkimuksia, joita esitellään laajasti ja kansantajuisesti kirjassa "Kivikautinen ruokavalio". Paleodieetti perustuu siihen, että ihminen on käyttänyt viljaa ravintonaan vasta niin lyhyen aikaa (Pohjolassa kyse on vain sadoista vuosista), että elimistö ei ole ehtinyt sopeutua siihen ja seuraukset alkavat näkyä elintasosairauksina, joiden syynä on tähän asti pidetty rasvoja ja puhtaita sokereita. Mutta myös täysjyväviljat ovat elimistölle melko vieraita aineita. Viljoissa, kuten pavuissakin, on lektiinejä eli kasvinsyöjiä vastaan kehitettyjä myrkkyjä, joihin ihmiselimistö ei ole varautunut. Lisäksi viljojen gluteeni ja pitkäketjuisten hiilihydraattien hajotus rasittavat suolistoa ja voivat vähitellen aiheuttaa kudosvaurioita. Itse sain vähän aikaa sitten täysin yllättäen suolistotulehduksen, jonka epäilen osittain johtuvan runsaasta hiilihydraattien käytöstä. Toiset ihmiset ovat herkempiä hiilihydraateille ja sairastuvat ennen pitkää keliakiaan tai muihin autoimmuunisairauksiin.

Runsas hiilihydraattien käyttö edistää myös lihomista, koska elimistön mekanismi on sellainen, että insuliinin erittyessä rasva alkaa varastoitua ja myös sokerit ja proteiinit varastoituvat rasvoina. Mitä enemmän ja säännöllisemmin syöt hiilihydraatteja, sitä enemmän elimistöösi kertyy rasvaa. Runsas hiilihydraattien kulutus voi johtaa jopa rasvamaksaan ja diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit ovat yhteydessä nimenomaan hiilihydraatteihin, eivät luonnollisiin rasvoihin.

Kivikauden ruokavaliossa suositaan luonnonmukaista ja vähän käsiteltyä kasvis-, proteiini- ja rasvapitoista ruokaa eli käytännössä kasviksia, marjoja, sieniä, lihaa, kalaa, munaa, voita, öljyjä, pähkinöitä ja hapanmaitotuotteita. Hedelmiä ja tärkkelyspitoisia kasviksia, kuten perunaa, riisiä ja juureksia käytetään niukemmin. Viljatuotteet voi halutessaan jättää kokonaan pois ja sen seurauksena ruokavalio muuttuu myös monipuolisemmaksi.

Kasvissyöjille ja varsinkin vegaaneille tällainen ruokavalio voi tuottaa ongelmia, koska papuja, soijaa ja viljatuotteita ei saisi käyttää juuri ollenkaan. Itse syön kalaa ja luomumunia sekä jugurttia, joten ruokavalio sopii minulle mainiosti - varsinkin, kun epäilen terveysongelmieni johtuvan liiallisesta sokerin ja viljatuotteiden käytöstä. Keittokirjasta löytyy runsaasti ohjeita, joita voi soveltaa omiin tarkoituksiinsa.

Lopuksi on kuitenkin todettava, että kivikauden ihmiset kuolivat melko nuorina eli 30-40-vuotiaina, mutta suurimpana syynä siihen olivat tartuntataudit ja onnettomuudet - ja keliakia, diabetes ja allergiat lisääntyvät nykyään jo hyvin nuorilla ihmisillä. Kivikauden sairauksista ei tiedetä, mutta ainakin kokemus on osoittanut, että kivikauden ruokavaliolla nykyajan ihminenkin voi paremmin.


This is a Finnish book about paleodiet and an accompanying cook book. Here you can find English books about paleodiet and lots of information. Paleodiet is based on the fact that people have been using carbohydrates, especially cereals, and processed food for a very short time so our bodies are not yet adapted to them - and probably never will be. The results are weight problems and lifestyle diseases like coronary and autoimmune diseases, allergies and diabetes and even cancer.

Cereals and also beans contain lectins as protection against herbivores and they might also be the cause of human health problems in addition to gluten of cereals. Also milk, margarines and all processed food can be harmful even though the symptoms are hard to notice until the body can no longer tolerate the stress. So you should reduce both the consumption of cereals and beans and try to eat vegetables, berries, mushrooms, meat, fish, eggs, butter, oil, yoghurt and nuts and choose as much organic and natural products as possible. This also helps you to lose weight in a natural and healthy way without having to starve yourself or exercise like a professional athlete. Exercise is good but few people have the time and energy to burn all the sugar and fat they've gathered by eating plenty of carbs.

This diet might be difficult for vegetarians and vegans as you shouldn't eat much beans, soy or cereals but you can at least try to reduce the amount of cereals and soy and replace them with other vegetables. 

Even though the average lifespan of a stone age human was 30 to 40 years they mostly died from infections and accidents - whereas diabetes, allergies and celiac disease are very common among young people too in these days. And experience has proved that paleodiet helps to tackle many health problems of today.

7 comments:

Anonymous said...

Kokeilemallahan sen oikean ruokavalion löytää. Itse olen toisinaan pelästynyt soijan vastustajien kommentteja, mutta siitä huolimatta käyttänyt reilusti soijaa melkeinpä joka päivä. Pari päivää sitten sain verinäytteiden ja sydänkäyrän tulokset, jotka olivat kaikki ihan loistavia. Eli ei ole reilun parin vuoden vegetarismi (ja soijan käyttö erityisesti) ainakaan minua vahingoittanut. Tai sitten luomu-ruoka ja säännöllinen liikunta antavat anteeksi paljon...

Helena said...

Minä en ole mikään soijan vastustaja. Olen aikaisemmin käyttänyt runsaasti soijaa, mutta luettuani tutkimustietoa soijan haitoista, aion jatkossa välttää sen käyttöä. En halua siis pelotella, vaan välittää tietoa.

Yleisimmät verikokeet eivät yleensä paljasta totuutta elimistön tilasta - riippuu hyvin paljon siitä, mitä mitataan. Minulla oli parin vuoden ajan aivokasvain ja olo aivan kaamea, mutta veriarvot olivat jatkuvasti täydelliset ja väittivät, ettei minussa mitään vikaa ole.

Korostan vielä, että en ole vegetarismia vastaan, pyrin ainoastaan etsimään optimaalista ruokavaliota. Olin itsekin täysin hyvässä kunnossa vielä 3 kk sitten enkä ole koskaan kärsinyt minkäänlaisista allergioista, joten oireet eivät välttämättä näy ennen kuin tietty sietoraja ylittyy. Ja ihmiset ovat yksilöitä tässäkin.

Itse olen ollut lähes vegetaristi (syönyt kalaa ja munia jonkun verran) jo 20 vuotta. Olen myös harrastanut runsaasti liikuntaa ja elänyt kaikin puolin terveesti. Ainoat paheeni ovat olleet hiilarit ja suklaa.

Helena said...

PS. Mielenkiintoista on myös se, että epilepsiaa ja aivokasvaimia (joita olen sairastanut) on molempia kehotettu hoitamaan vähähiilihydraattisella tai ketogeenisella ruokavaliolla.

Helena said...

Heh, huomasin luvanneeni aikaisemmin, etten enää kirjoittele pitkiä juttuja, mutta kun näitä asioita ei vain voi kirjoittaa lyhyesti!

Tuomo said...

Soijan terveellisyys saattaa yllättäen linkittyä veriryhmään. A-ryhmälle soijan pitäisi sopia keskimäärin parhaiten, B-ryhmälle ehkä ei kovin hyvin... O-ryhmälle vaihtelevasti, mutta jos elimistö on huonossa kunnossa, sitä ainakin kannattaa jonkin aikaa välttää.

Toki geenimuuntelulla on myös suurehko merkitys monen tuotteen terveellisyyteen.

Helena said...

Itse olen syönyt vain luomusoijaa, joka tuskin on geenimuunneltua. Veriryhmien vaikutukseen suhtaudun epäilevästi, mutta on totta, että eri veriryhmät ovat kehittyneet eri alueilla ja eri aikoina, joten ryhmät ovat myös sopeutuneet erilaisiin olosuhteisiin ja ehkä erilaiseen ravintoon.

Soijan epäterveellisyys liittyy kuitenkin enemmän voimakkaaseen käsittelyyn ja soijan sisältämiin haitallisiin aineisiin, kuten trypsiini-inhibiittorit, hemagglutiini, goitrogeenit ja fytiinihappo.

Helena said...

PS. Ovatko nuo kivikautiset ruokasivut sinun?