Monday, January 17, 2011

Lisäaineet - Food additives

Ruuan lisäaineista varoitellaan välillä liikaakin, koska kaikki lisäaineet eivät suinkaan ole haitallisia tai keinotekoisia. Kannattaa kuitenkin tarkistaa usein käyttämistään tuotteista E-koodien sisältö, koska herkille ihmisille tietyt aineet voivat aiheuttaa oireita jo pieninä määrinä. Aspartaamista ja natriumglutamaatista on kohistu eniten, ja itse ainakin vältän aspartaamia, koska tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia ja melko huolestuttavia. En käytä kevyttuotteita enää ollenkaan, enkä ole huomannut lihovani - olen päinvastoin laihtunut sen jälkeen, kun aloin syödä mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa. Mieluiten makeutan ruuat itse hunajalla tai hedelmillä. Ja vähärasvaisten tuotteiden sijaan käytän voita ja kasviöljyjä - kohtuullisesti tietenkin.

Natriumglutamaattia syntyy elimistössä luonnostaan, mutta keinotekoisen glutamaatin on havaittu aiheuttavan oireita herkille ihmisille, etenkin astmaatikoille. Helpointa on valita sellaisia tuotteita, jotka eivät sisällä epäilyttäviä lisäaineita ja valmistajalle tai kauppiaalle voi valittaa sähköpostitse, jos vaikkapa mehukeittoa ei ole saatavilla ilman keinotekoisia makeutusaineita.

E-koodiluettelo

Aspartaami

Evira aspartaamista

Aspartaamin haittoja

Natriumglutamaatti

Raw sugar

Real butter

Some food additives can be harmful even in small quantities to sensitive people but not all are dangerous or unnatural. You can always check the content of your favourite products from the E-code list. Personally I would avoid aspartame as there are so many alarming study results.

I also try to avoid all artificially sweetened or low-fat products and this has not made me fat or ill. On the contrary, I've felt better and lost weight after I started eating as natural food as possible and reduced the use of carbohydrates.

2 comments:

Yaelian said...

Huomasin joku aika sitten,kuinka herkkä olen MSG:lle.Olin ostanut japanilaista dashi-jauhetta miso-keittoa varten,ja jostain syystä paketissa oli vain japaninkieliset tekstit,joten en ymmärtänyt mitään.Miso-keitto oli ihanaa,mutta olo sen jälkeen kamala. Toisessa kaupassa näin sitten saman dashi-paketin ,jossa hepreankieliset ohjeet,ja tietenkin siinä oli MSG:tä!

Helena said...

Eivät ole näköjään varoitukset natriumglutamaatista turhia.