Pages

Wednesday, January 26, 2011

Kemikaalit ja home - Chemicals and mould

Hesarissa oli juttu kemikaalien vaaroista ja suurin uhka tällä hetkellä näyttävät olevan uudet myrkyt ja yhteisvaikutukset, vaikka vanhatkaan kemikaalit, kuten dioksiini, eivät ole vielä väistyneet ympäristöstä.

Ympäristömyrkkyjen yhteisvaikutukset

Tällä hetkellä EU:ssa on käytössä noin 20 000 kemikaalia, joiden turvallisuutta tutkitaan, mutta yhteisvaikutuksia tai pitkäaikaisvaikutuksia ei kukaan tunne. Lisäksi kemikaalit testataan joko pieneliöillä, kaloilla tai rotilla, joten vaikutukset ihmisiin ovat arvailujen varassa. Rotat pärjäävät ympäristössä hyvin, koska kaikki kemikaalit on todettu niille turvallisiksi. Kemikaalien välttäminen on tavalliselle kuluttajalle todella vaikeaa, mutta itse ainakin yritän ostaa luomua ja välttää vahvoja pesuaineita. Toisaalta jo tavallisessa kosteusvoiteessakin on ihon läpi imeytyviä aineita, joilla voi pitkässä käytössä olla haitallisia vaikutuksia, ja ihmisten herkkyyserot voivat olla 10 000-kertaisia. Lisänä tulevat vielä luonnon omat toksiinit, joten elimistö joutuu melkoisen kuormituksen kohteeksi elämänsä aikana.

Olen miettinyt myös sitä, kuinka paljon homealtistus on vaikuttanut sairastumiseeni. Kävin lapsena vuosikausia homekoulua, opiskelin ja työskentelin monta vuotta homeisessa yliopistossa ja asuin uudessa rivitalossa, jonka alta paljastui uima-allas ja rottien maanalainen armeija. Talo olisi pitänyt purkaa, mutta sen sijaan tehtiin uusi salaojitus ja pintaremontti - home jäi rakenteisiin.

Puolet Suomen taloista homeessa

Hometaloissa supermyrkkyjä


There are over 20 000 chemicals currently in use in EU which are being tested at the moment but no one knows their joint effects or long-term effects. And no one knows for sure how they will affect humans as they are mostly tested on micro-organisms, fish and rats. Rats are doing incredibly well in the environment as most of the chemicals are safe for them. It's difficult for an ordinary consumer to avoid all the chemicals as there are more and more manufactured every day. You can always try to buy organic food and avoid strong cleansing agents but even a simple moisturizer might be harmful in the long run. In addition to artificial chemicals there are nature's own toxins which might cause allergies and other problems so the body has to tolerate a great deal of stress thoughout its life.

I've also wondered about the effect of mould toxins on my health as recent studies have shown that moulds contain supertoxins which are found in severe food poisonings and even in chemical weapons. I used to go to a mouldy school as a child, I studied and worked for many years in a mouldy university and also lived in a new house which turned out to be a haven for rats and mould. Half of the houses in Finland have a moisture problem! I guess we'd be healthier living in tents, eating berries and rabbits like in the good old hunter-gatherer days.

Mould toxins affect the immune system

2 comments:

Rita A said...

Iik, minä käytän kosteusvoiteita päivittäin. En ole tiennytkään että siinä on riskinsä. Mikä voisi olla ihon turvallista kosteuttamista...?

Kemikaaleista, homeista, saasteista jne. on varoiteltu ties miten pitkään mutta aivan kuin suurin osa ihmisistä ei reagoisi asiaan mitenkään. Tupakointi on myös sellainen asia jonka haitat tunnetaan mutta silti tupakoidaan.

Helena said...

Minäkin käytän mietoa kosteusvoidetta talvella lähes päivittäin kasvoilla ja käsillä - tosin olen huomannut, että mitä vähemmän sitä käyttää, sitä vähemmän sitä tarvitsee.

Osa kosteusvoiteiden aineista imeytyy ihon läpi (mihin se siitä katoaa, ellei ihon alle?) ja aineiden yhteisvaikutukset ovat tuntemattomat. Sen takia joissakin Euroopan maissa on kehotettu raskaana olevia naisia välttämään voiteiden käyttöä.

Mutta kosteusvoide on varmaan aika pieni paha verrattuna noihin kaikkiin muihin myrkkyihin, jotka mainitsit. Joku juuri Hesarissa kirjoitti, että miksi alkoholia saa myydä ihmisille, vaikka se muuttuu elimistössä karsinogeeniseksi aineeksi.

Ja tuo homeongelma on niin laaja, että tuntuu, ettei kenelläkään ole edes halua puuttua siihen kunnolla - se tietäisi valtavia kustannuksia. Ihmettelen vain, miksi Suomessakin edelleen laitetaan valmiiksi märkiä eristeitä talojen seiniin eikä kukaan sano yhtään mitään. Asukkaat muuttavat tyytyväisinä uuteen taloon, joka on jo valmiiksi homeessa!